Provinciehuis Zuid-Holland

Professionele LED- en vergaderoplossing

Het Provinciehuis van Zuid-Holland, een provincie met veel aangezichten en uiteenlopend natuurschoon, is een regelrechte eyecatcher. Onze collega’s van Heuvelman hebben niet alleen het ontwerp van een LED videowall oplossing in de nieuwe Evenementenruimte uitgedacht en geïnstalleerd, maar ook de audiovisuele inrichting van de volledig gerenoveerde Statenzaal en Commissiezaal.

Proces uitgelicht

Graag nemen we je mee in het gehele proces van dit mooie project. We beginnen in augustus 2020. Toen onze tender specialist Bart een aanvraag kreeg voor het provinciehuis. Samen met Karim (Project Engineer) en Joost (Project Manager en Technisch Adviseur) hebben zij een uitgebreid en passend voorstel geschreven en de aanbesteding gewonnen! We lopen alweer op de feiten vooruit, nog even een stapje terug.

Karim vertelt graag over zijn werkzaamheden: “Medio Augustus 2020 kreeg ik de aanbesteding voor het nieuwe C gebouw van de Provincie Zuid-Holland op mijn bureau.”

"Dat het ging om een project van grote schaal, was vrijwel direct duidelijk. Een geweldige uitdaging!"

- Karim

“In de stukken werd een aantal niet alledaagse technische oplossingen geschetst, zoals de ca. 25m brede LED videowall, deze oplossing heb ik voor de offerte uitgewerkt tot een realiseerbaar plan. Na de uiteindelijke gunning zijn we een intensieve designfase gestart van bijna anderhalf jaar. Hierin heb ik samen met Joost, Paul Smulders vanuit PZH (Provinciehuis Zuid-Holland) en
bouwbedrijf Kuijpers alle technische oplossingen in het bouwplan gepast. Zo is er voor de LED videowall oplossing van de Evenementenruimte gebruik gemaakt van een custom staalframe i.s.m. Smartmetals om de LED passend te krijgen."

“Een andere grote uitdaging in dit project,” gaat Karim verder, “is het grote Provincienetwerk waar wij onze AV oplossingen in hebben moeten implementeren. Zo goed als alle AV verbindingen in het Provinciehuis gaan over IP en deze verbindingen moeten ook tussen zalen kunnen bewegen (voor bijvoorbeeld meekijk oplossingen) en zorgen voor een vrij complex AV netwerk plan. Zo’n plan implementeren in een groot IT netwerk waar nog een paar duizend gebruikers aan verbonden zijn met totaal andere toepassingen is op z’n minst uitdagend te noemen.”

Verhuizing

Joost neemt het over van Karim: “Bij de start van de verbouwing is er als eerste begonnen met het verplaatsen van de Commissiezaal en de Statenzaal. Beide zalen zijn verplaatst naar een ander gebouwdeel. De Statenzaal bevond zich in de huidige Evenementenruimte en andersom.”

LED oplossing

“De Evenementenruimte is als eerste onder handen genomen,” vertelt Joost. “De in totaal 207 LED schermen zijn gemonteerd aan een stalen frame. Het totale scherm van ruim 25 meter breed, mag terecht een eyecatcher genoemd worden. De panelen zijn naadloos op elkaar aangesloten en lopen zelfs door in de deuropening richting de hal, wat voor een spectaculair effect zorgt.”

De LED videowall is natuurlijk niet spectaculair genoeg zonder content! Onze afdeling Content & Design is druk geweest met het selecteren en produceren van het juiste beeldmateriaal. Het is niet zomaar een filmpje wat je wilt laten draaien, maar mooie content van uitstekende beeldkwaliteit en geluid zodat bezoekers bij binnenkomt een overweldigend entree ervaren.

Statenzaal en Commissiezaal

Joost vertelt enthousiast verder: “de Statenzaal is een prachtige ruimte geworden met heel wat audiovisuele techniek die grotendeels innovatief en uit het zicht is weggewerkt. In samenwerking met MVI en Notubiz sluiten de software en de hardware naadloos op elkaar aan.

Samen zorgen ze ervoor dat de agendapunten live op het display van de microfoons en ook online getoond worden, zodat de online toeschouwer alles mee krijgt. De videostream is dan ook naadloos verbonden aan deze software.

In totaal zijn er in de Statenzaal zes camera’s geïnstalleerd in de ruimte, drie grote LED videowalls en meerdere luidsprekers. En om alles nog iets uitdagender te maken, is alle apparatuur te bedienen met AMX panelen. Deze zorgen ervoor dat alle techniek in no time kan worden geactiveerd, operationeel is en door iedereen kan worden bediend."

De Commissiezaal is qua functionaliteit gelijk aan een de bekende Statenzaal, maar dan een verkleinde versie ervan. Deze zaal is in grote lijnen het zelfde ingevuld als de Statenzaal.
Maar vergeet ook andere vergaderruimtes en zalen niet, de meeste zijn ondertussen voorzien van de nieuwste apparatuur en klaar voor een frisse start.

"Op 31 augustus 2022 was de allereerste commissievergadering vanuit de Statenzaal, dit was toch wel een spannend moment."

- Joost

Een kijkje in het veld

“In mijn functie zorg ik ervoor dat alle apparatuur op de juiste wijze wordt klaargemaakt voor installatie,” begint Sander (Werkvoorbereider bij Heuvelman). “Met de nieuwste firmware en de juiste configuratie, voordat het op locatie wordt geïnstalleerd.

Tegenwoordig zien we regelmatig dat door een tekort aan computerchips leveringen vanuit onze leveranciers, pas plaatsvinden als het project reeds is gestart. Hierdoor komt het steeds vaker voor dat een deel van het voorbereiden van de apparatuur pas op locatie plaatsvindt. Dit biedt weer nieuwe uitdagingen, maar ook zeker nieuwe kansen.

Het contact met andere partijen zoals de elektriciens en de ICT afdeling op locatie, maar ook met mijn directe collega's, geeft mij nieuwe inzichten om tot efficiëntere oplossingen te komen. Doordat er op deze wijze meer feeling met het project ontstaat, heb ik het gevoel dat ik samen met mijn collega's net dat beetje extra heb kunnen creëren."

Bekijk hier de timelapse van de opbouw van de LED videowall:

"Ik heb samen met mijn collega’s net dat beetje extra kunnen creëren, dat geeft een goed gevoel!"

- Sander

Installatie

Laurens is projectleider op locatie en dé man op de vloer. Laurens; “Ik sluit op het laatste moment aan om de apparatuur te configureren. Hier nemen we de werking van de installatie door en zorgen we dat alles goed is voorbereid zodat de gebruikers straks ongestoord de apparatuur kunnen gebruiken. Later in het proces volgt de laatste check met een volledig werkend systeem. Op dit moment worden de camera’s goed afgesteld en de schermen op de juiste positie geplaatst.

Daarnaast wordt ook het audiosysteem ingemeten en ingeregeld voor perfecte spraakverstaanbaarheid en om te zorgen dat het aan de eisen van de gebruiker voldoet. Als dit alles is gedaan wordt de oplevering gepland in samenspraak met Joost.”

"Mijn collega’s hebben het bedacht en ik moet ervoor zorgen dat het op de juiste plek komt te hangen, dat is een grote verantwoordelijkheid."

- Laurens

Grand opening

Op 14 september 2022 was de officiële opening. Het gebouw is heropend door niemand minder dan onze Koning. Als audiovisuele partner mocht Heuvelman de opening faciliteren, van stream tot lichtshow. Lees hier de opening.

Audiovisuele oplossingen voor de hotel-branche

Wil jij ook deel uitmaken in deze prachtige projecten? Kijk dan op onze werken bij pagina en word deel van #TeamHeuvelman!

Weten hoe we dit voor uw bedrijf kunnen inzetten?

De innovatieve partner van totaalconcepten