Gemeente Winterswijk

Verduurzamen en vernieuwen

Het monumentale Raadhuis in gemeente Winterswijk is ruim 80 jaar oud en is onlangs flink verbouwd. Begin maart zijn onder andere onze collega’s begonnen aan het verduurzamen en herinrichten van het gebouw.

We laten onze collega’s u graag vertellen wat hun rol was in dit project: ‘Medio december 2020 ontvingen mijn collega Joost en ik de stukken van de aanbesteding voor de nieuwe audiovisuele invulling voor gemeente Winterswijk’, begint Karim. Karim werkt als Project Engineer bij Heuvelman Sound & Vision B.V..

Joost (Projectmanager/Technisch Adviseur) is hét contact met de klant, zorgt ervoor dat het project en de communicatie tot het einde correct verloopt en is eindverantwoordelijk voor de gehele invulling en uitvoering.

‘Samen met Karim zijn wij de eerste weken aan de slag gegaan met een plan voor de invulling voor gemeente Winterswijk’, aldus Joost. ‘Aangezien het niet alleen het vervangen was van de audiovisuele apparatuur, maar het gehele gebouw op de schop ging, moesten er met meerdere factoren rekening gehouden worden. Denk aan de vraagstukken van bijvoorbeeld architecten, daar moeten wij met onze invulling ook rekening mee houden’.

Een moderne oplossing

Karim gaat verder; ‘De hoofdvraag was een moderne oplossing voor de raadzaal om hier comfortabel en vooral toekomstbestendig te kunnen vergaderen. Daarnaast moest het streamen (hybride) van de raadvergaderingen ook mogelijk gemaakt worden. Het is niet meer vanzelfsprekend dat men de vergaderingen fysiek bijwoont, maar via een mobiel apparaat of vaste computer vanuit thuis volgt. De vergadersystemen waren hier nog niet op ingericht’.

‘Een uitdagend aspect in een opdracht als deze was het multifunctionele karakter dat de raadzaal moest krijgen in de nieuwe situatie. Het is namelijk niet wenselijk om de apparatuur die nodig is voor een raadsvergadering ‘in de weg te hebben staan’ op het moment dat de zaal voor een ander doel wordt gebruikt. Een draadloos discussiesysteem op accu’s, verrijdbare beeldschermen en een bediening via een tablet zijn onderdelen die dit mogelijk maken’.

Foto door: Lucas van der Wee | Fotografie

Karim heeft in de beginfase ook nauw samengewerkt met Heuvelman collega Jeroen om samen een mooi ontwerp te maken. Aldus Jeroen; ‘Ik heb in de eerste fase van dit project enkele visuals (interactief XD ontwerp) mogen verzorgen zodat de opdrachtgever een indruk kreeg hoe het systeem zou werken. Zo weet men wat er wordt aangeschaft. In het begin is dit flink puzzelen, passen en meten. Uiteindelijk kom je samen met gemeente Winterswijk, de opdrachtgever, tot een definitief ontwerp. Daarnaast heb ik een presentatie gegeven over welke mogelijkheden er zijn met de audiovisuele systemen die in het pand komen’.

Jeroen geeft trainingen aan de gebruikers van de systemen. In deze trainingen geeft hij uitleg over de verschillende systemen en hoe kleine storingen gemakkelijk zelf kunnen worden opgelost.

"Ik ben trots op de rol die wij hebben kunnen spelen bij het in stand houden van de esthetische waarde van de raadzaal en ik denk dat de raadzaal er mooier bij staat dan ooit te voren."

- Karim

Als het definitieve plan op tafel ligt gaan Heuvelman collega’s Sander en Laurens aan de slag.‘Mijn taak als werkvoorbereider AV/ICT begint op het moment dat alle benodigde hardware is afgeleverd bij ons op kantoor in IJsselstein’, vertelt Sander. ‘Op dat moment ga ik een apparatuur rack bouwen waar al deze hardware in gemonteerd wordt. Dit gebeurt op een dusdanige manier dat er rekening is gehouden met bedieningsgemak en structurele stabiliteit.

‘Daarnaast moeten we ook denken aan een correcte warmteafvoer en niet te vergeten de bekabeling. Als alle hardware is gemonteerd, worden ze allemaal voorzien van de nieuwste firmware en software waarna alles wordt geconfigureerd. Als laatste wordt alle apparatuur getest, dit is om er zeker van te zijn dat het naar behoren werkt en om eventuele configuratie problemen op te lossen. Ook kunnen er na de testronde nog wijzigingen of toevoegingen komen vanuit de opdrachtgever, dit wordt dan gecommuniceerd met Joost. Hij geeft dit daarna aan bij ons’.

De uiteindelijke oplevering

Als laatste gaat Laurens aan de slag als installatietechnicus; ‘Ik sluit op het laatste moment bij Sander de rackbouwer aan om de apparatuur te configureren. Hier nemen we de werking van de installatie door en zorgen we dat alles goed is voorbereid zodat de gebruikers straks ongestoord de apparatuur kunnen gebruiken. Later in het proces volgt de laatste check met een volledig werkend systeem. Op dit moment worden de camera’s goed afgesteld en de schermen op de juiste positie geplaatst. Daarnaast wordt ook het audiosysteem ingemeten voor perfecte spraakverstaanbaarheid in de ruimte en om te zorgen dat het aan de eisen van de gebruiker voldoet. Als dit alles gedaan is wordt de oplevering gepland in samenspraak met Joost’.

‘Voor de uiteindelijke oplevering wordt al het audiovisuele apparatuur nog eens duidelijk aan de opdrachtgever toegelicht. Dit is mijn laatste taak’, zegt Jeroen. Daarnaast is Joost als eindverantwoordelijke bij de oplevering aanwezig om het project op een correcte manier af te sluiten. ‘Op naar het volgende project!’, zegt Joost.

Weten hoe we dit voor uw bedrijf kunnen inzetten?

De innovatieve partner van totaalconcepten

De vertrouwde partners van